Rata dormidora rogenca

Il·lustració d'Alfons Raspall.

Muscardinus avellanarius Linnaeus, 1758
Gliridae

Altres noms
CatalàRata dormidora rogenca
CastellàLirón enano
AnglèsHazel dormouse
FancèsLoir muscardin
AlemanyHaselmaus
Característiques
Pes17 - 30 g
Mida del cos65-91 mm
Mida de la cua57-86 mm

Descripció

La rata dormidora rogenca és l’espècie de la família dels lirons (Gliridae) més petita de les cinc que trobem a Europa. Com la resta de lirons, té les orelles grans, els ulls sortits i la cua llarga. El pelatge dorsal varia de gris a groc més apagat fins a daurat, segons l’edat de l’individu. Té una cua peluda, espessa i el seu color coincideix amb el del pelatge dorsal. Per la part ventral, té un color groc més apagat i una taca de color blanc a la gola que li baixa cap al ventre. És un animal arborícola, nocturn i que hibernant. És una espècie força longeva (de 3 a 6 anys) tenint en compte la seva mida petita.

Es pot trobar de manera freqüent ocupant caixes niu durant el seu període actiu. 


Distribució

Aquesta  és una espècie absent a  Catalunya i a la resta de la península Ibèrica. Es distribueix per la part central i est d’Europa. Anant des del centre i est de França fins a Rússia creuant tot Europa, arribant al nord-est de Dinamarca i Suècia. També es troba les illes britàniques (Gales i el sud d’Anglaterra). També s’ha detectat una població de l’espècie a Irlanda. El límit sud de la seva distribució arriba fins a Itàlia (incloent Sicília) i Turquia.

Hàbitat i alimentació

Com el liró gris, la rata dormidora rogenca es troba predominantment en boscos caducifolis i mixtos amb sotabosc ben desenvolupat, però també se la pot trobar en matollars i boscos de coníferes . Aquesta espècie pot viure fins a 2000 metres d’altitud i li afavoreix que hi hagi diversitat d’espècies arbòries i arbustives. Un sotabosc ben desenvolupat i connectat li garanteix la seguretat davant de depredadors i li subministra aliment.

És una espècie principalment vegetariana que s’alimenta de brots i flors a la primavera, fruits carnosos a l’estiu i fruits secs a la tardor. A més, en èpoques de falta d’aliment, sobretot a finals de primavera o principis d’estiu, es pot alimentar d’insectes i ous d’ocells.


Reproducció

L’activitat sexual de la rata dormidora rogenca comença al juny, unes setmanes després de despertar de la letargia, i acaba al mes d’octubre poc abans de tornar a començar la hibernació. La gestació dura uns 22 – 25 dies. Poden tenir fins a 9 cries per ventrada, tot i que el més habitual és de 3 a 7 cries per femella. Aquesta espècie de liró construeix tant a l’estiu com a l’hivern amb estructura similar. En general, els nius es poden classificar en quatre tipus diferents, com suggereix Wachtendorf (1951): nius foliars (construïts amb fulles d'arbres i arbustos), nius herbacis (només contenen herba o escorça triturada), nius estratificats( amb una capa exterior de fulles i una capa interior d'herba o escorça) i nius mixtos (consten de fulles i herba o escorça, però desordenades per tot el niu). La destresa amb què està fet el niu i la presència de fulles verdes diferencien clarament un niu de liró dels d’altres petits mamífers.


Estatus

D'acord amb la IUCN Red List, la rata dormidora rogenca és considerada en la categoria de Least Concern (preocupació menor) i amb una tendència poblacional global desconeguda. No obstant això, en gran part de la seva àrea de distribució està disminuint i es considera amenaçada, a més d'estar inclosa en la llista vermella de molts països, com per exemple a Anglaterra o Dinamarca. Per aquest motiu, aquesta espècie s'ha inclòs en l'Apèndix III del Conveni de Berna i també en l'Annex IV de la Directiva sobre hàbitats de la UE, això obliga els països participants a protegir l’espècie i els seus hàbitats. Les seves principals amenaces són la desforestació, construcció d'àrees urbanes i la fragmentació de l'hàbitat causant l'aïllament de les poblacions.


Comunicació acústica

Els rosegadors de la família Gliridae (glírids o lirons) vocalitzen, es sap que moltes espècies d’aquesta família emeten una gran varietat de senyals vocals i la rata dormidora rogenca n’és una d’elles. No obstant, es sap relativament poc sobre la funció d'aquestes vocalitzacions. Alguns estudis han investigat la comunicació de la rata dormidora rogenca i s’ha demostrat que poden emetre diferents vocalitzacions que van dels sons audibles fins als ultrasons. L’estudi més complet i recent de la descripció de les vocalitzacions d’aquesta espècie és el que van realitzar l’any 2013 Ancillotto i companyia (enllaç a la bibliografia).


Enllaços

Article rata dormidora rogenca – Woodland Trust

Fitxa de la rata dormidora rogenca – Mammal Society

Atlas of the mammals of Great Britain and Northern Ireland

Mammals of the British Isles: Handbook, 4th edition

Handbook of the mammals of the world, vol 6.

Wikipedia - Rata dormidora rogenca