Anàlisi de les dades

Tendència poblacional

Per tal de veure la tendència de les poblacions de liró gris a Catalunya s’ha calculat una taxa de canvi anual mitjançant el mètode TRIM (TRends and Indices for Monitoring data) amb el paquet estadístic rtrim.

El mètode TRIM calcula índexs per cada període de temps en base a un Model Linear Generalitzat (GLM), assumint que els comptatges segueixen una distribució Poisson. En cas que una estació no hagi estat mostrejada algun període, TRIM calcula igualment els seus valors esperats a partir dels canvis observats en la resta d’estacions. Els índexs calculats no reflecteixen l’abundància real de les espècies, sinó que indiquen el percentatge de canvi entre dos períodes, amb un error estàndard associat. A més, estan corregits per minimitzar l’efecte de dos aspectes: la sobredispersió, o sigui, quan la variància dels resultats és més alta del que esperaríem per atzar, i l’autocorrelació, que seria el fet que el nombre d’individus capturats acostuma a dependre dels que es van capturar durant la temporada anterior.

Del total d'estacions del Projecte Liró s'han seleccionat aquelles que tenen dades a partir de l'any 2012 i no s'han considerat les estacions que es troben fora del territori català, així com Andorra, deixant per a Catalunya un total de 48 estacions vàlides. Per tant, s'ha calculat la tendència del liró gris a Catalunya pel període de deu anys del 2012 al 2023.

Per a la realització d'aquest càlcul s'han utilitzat el nombre màxim de lirons adults observats per jornada de cada temporada, per cada jornada es sumen els individus i es divideix pel nombre de caixes niu revisades. Fet això, preval la jornada amb el nombre més alt de lirons adults observats de cada temporada. Aquest càlcul ens permet incloure tant les estacions que realitzen el protocol avançat com el bàsic.


La figura mostra el canvi d'abundància del liró gris (Glis glis) entre diferents temporades de mostreig del Projecte Liró (2012-2023). S'han seleccionat les estacions on hi ha dades a partir de 2012 i no s'han considerat les estacions que es troben fora del territori català. La taxa de canvi representada està escalada segons el mètode TRIM i es veu un increment moderat de l'espècie a Catalunya.