Protocol bàsic

El protocol bàsic o sense manipulació consisteix en fer un seguiment visual del contingut de les caixes niu, sense manipulació directa dels exemplars que hi localitzem.

Aquest protocol, pensat per a la participació ciutadana, permet recollir les dades d’una manera senzilla i aplicable per a qualsevol persona o col·lectiu sense experiència prèvia.


Crea una estació

Consisteix en establir una estació fixa de mostreig que estarà formada per 6 caixes niu, en una zona tranquil·la de bosc caducifoli, hàbitat idoni per a l’espècie (boscos de roure, faig, avellaner, castanyers, freixes, blades, etc.). Es recomana que el lloc escollit sigui pròxim i de fàcil accés al col·laborador/a.

Les caixes s'han de numerar i col·locar en línia (estació lineal) a una separació de 30 metres entre elles dalt els arbres, a uns 2,5 o 3 metres del terra.

S'han d'utilitzar caixes niu específiques per liró gris, ja que són caixes adaptades a les necessitats d'aquesta espècie i amb una obertura suficientment gran perquè pugui entrar l'animal.

Durant la instal·lació de les caixes cal omplir la Fitxa registre estació amb tota la informació que es demana.

També hi ha l’opció de responsabilitzar-se d’una estació ja existent però que estigui inactiva.


Revisa les caixes

Les caixes es revisen un total de 5 cops a l’any.

Una revisió mensual de juliol a octubre entre el dia 15 i 25 coincidint amb el període de més activitat de l’espècie dins les caixes. I una revisió de neteja durant el juny (un dia qualsevol del mes):

  1. Juny: Neteja i reparació de les caixes niu. Les mallerenga abandonen les caixes on han criat. Pot haver-hi alguna ocupació puntual de liró.
  2. Juliol: Primeres ocupacions regulars de lirons. Aparellament i cerca de refugis de cria per part de les femelles.
  3. Agost: Aparellament i inici de la reproducció.
  4. Setembre: Reproducció i lactància.
  5. Octubre: Dispersió dels joves i prehibernació dels adults.

Cal revisar les caixes durant el matí, ja que és quan el liró està més inactiu i es troba descansant dins les caixes. Seguint el protocol bàsic no és necessari agafar ni manipular els animals, simplement observar el que hi ha a l’interior de cada caixa niu. És molt important assegurar-se que s’ha revisat la caixa correctament i que no s’ha deixat de comptar cap indici, individu o cria.

Durant les revisions de les caixes cal seguir i emplenar la Fitxa de camp pel protocol bàsic.

Consulteu en aquesta fitxa com determinar les diferents classes d’edat i el sexe dels lirons.

Per a més informació i detalls consulteu el protocol complet


Entra les teves dades

Registra’t com a usuari en aquest portal i seguidament podràs registrar les caixes niu de les teves estacions i entrar les dades recollides a camp durant les diferents revisions. Les dades de les revisions s’han d’entrar abans del mes de desembre.

Per saber com registrar-te i entrar les dades pas a pas consulta el aquest tutorial web i tingues a mà la Fitxa registre estació i Fitxa de camp degudament emplenades.

Per seguretat cal guardar totes les fitxes de camp antigues.